barber shop budapest szívében blog

Korpásodás és kopaszodás? -barber válaszok

Ebben a blogban két témát fogunk boncolgatni, a korpásodást és kopaszodást, ami biztosak vagyunk benne, hogy sok barber shopban felmerül.

Minden, amit a korpásodásról tudni kell

A hajas fejbőr hasonló tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete: az elöregedett, elhalt hámsejteket folyamatosan újak váltják fel. Amennyiben a bőr hámlásának ritmusa normális, nem alakul ki túlzott sejtelhalás, és így a hámlás szinte észrevehetetlen. Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, és a leváló hámsejtek láthatatlanul kicsik. Korpásodás esetén, a hajas fejbőrön gyulladás alakul ki, amely meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását, így szemmel láthatóvá válik a fejbőrön, illetve a hajszálak tövén a korpának nevezett levált szaruréteg. A korpás fejbőr nagyon gyakran viszket, emellett a ruhára hulló korpa látványa is sokszor zavarja a klienst. Ha te is hasonlóan érzékeled, bátran kérj tanácsot bejáratott barber shoppodtól. Barbered készséggel segítségedre lesz.

A korpásodás tünetei és típusai

Száraz korpásodás esetén a faggyútermelődés nem kóros, a fejbőr nem zsíros, így a korpa nem tapad a hajhoz. Ilyenkor a haj legtöbbször száraz, fénytelen, könnyen letörik, igen nehezen fésülhető.Hátterében genetikai tényezőkön kívül helytelen táplálkozás, B-vitamin hiány, fejbőr megfázása, vegyi anyagok (pl. hajfesték, szőkítő anyagok) károsító hatása, kevés folyadékbevitel, stressz, legyengült általános állapot állhat.

Zsíros korpásodás esetén a fokozott faggyútermelés miatt a leváló hámsejtek összetapadnak és nehezen távolíthatóak el a fejbőrről. Ezt a típusú korpásodást szaknyelven capitisnek nevezzük.Ezt a betegséget androgén hormonok által kiváltott fokozott faggyútermelés okozza.A túltermelődött faggyúban elszaporodik a pityrosporum ovalénak nevezett gomba, mely normálisan is minden ember fejbőrén megtalálható, ám normális körülmények esetén tüneteket nem okoz.A pityrosporum ovale elszaporodásakor gyulladásos folyamat indul be, mert a fejbőr hámsejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra készteti, mely később a fokozott faggyú miatt nehezen eltávolítható korpaként jelentkezik. Ha nem tudod eldönteni, hogy pontosan melyik típusú korpásodás jelent meg nálad, bátran érdeklődj barber shoppodban. A borbélyok és fodrászok ezt már képzésükkor elsajátították.  Anyai androgén hatásra már a csecsemők fejbőrén, általában az első hónap végére vastag, sárgásbarna felrakódás, koszmó alakulhat ki, mely a seborrhea capitis csecsemőkori formája. Ilyenkor a babáknál gyakran 8-10 hónapos korig is megfigyelhető a zsíros korpa. Majd pubertáskorban kezdődik el újra a fejbőr seborrheája, ami a huszonévesek csaknem 60 %-át érinti. A férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Kezelés nélkül általában az ötvenes évektől kezdenek el enyhülni a tünetek.

A korpásodás kezelése

A korpásodást véglegesen megszűntetni nem lehet, mert a korpásodás hátterében genetikai tényezők is állnak, ill. bár a gombák szaporodását gátolhatjuk, de véglegesen nem lehet őket kiírtani, mert hasonlóan a bélflórában élő baktériumokhoz, ezek a gombák a normál hajas fejbőr állandó szereplői. Száraz korpásodás esetén fontos, hogy két hajmosás között legalább három nap teljen el, mert a bőr természetes védelmét a samponnal gyengítjük, és 48 óra alatt áll helyre az eredeti állapota. Ezt a válaszott barbered is tudni fogja és segít tanácsot adni. A korpás haj megelőzésére gyakori hajmosáshoz kímélő, a bőr PH értékének megfelelő sampon használata ajánlott, mellyel meggátolható a korpa kialakulását elősegítő kórokozók elszaporodása. Ugyanezt a célt szolgálja a hajmosást követően vízben oldott savas hidratáló folyadék alkalmazása. Zsíros korpásodás esetén nagyon jó hatású a szalicilsavat és ként tartalmazó olaj éjszakára történő alkalmazása (bemasszírozása és sapkával vagy kendővel történő befedése), majd reggel kénes samponnal történő hajmosás. A bőrgyulladás megakadályozására lokális szteroid oldatok alkalmazhatók, melyeket sokszor kombinálnak hámlasztó hatású szalicilsavval (pl. Diprosalic oldat). A P. ovale szaporodásának megakadályozására gomba ellenes hatású samponokat alkalmazhatunk (pl. Nizoral, Sebiprox). Ezeket a termékeket általában barber shopban nem lehet megvásárolni,  viszont gyógyszertárakban, drogériában igen.

barber shop korpa kezelés

Kopaszodás vagy hajhullás

A hajhullás vagy kopaszodás a nők és férfi számára egyaránt komoly problémát jelent. De most elsősorban beszéljünk a férfiakról, hiszen ők látogatják a barber shop szentélyét.  A haj elvesztése ugyanis képes kikezdeni sokak önképét, ami önbizalomhiányhoz, vagy szélsőséges esetben komoly pszichés zavarokhoz is vezethet. Nézzünk szembe a fő okokkal. A hajhullás igen széles tömegeket érint, mert egészségtelen életmódot folytatunk, hat ránk a környezetszennyezés, a stressz, rosszul táplálkozunk, kozmetikumokkal terheljük túl magunkat, és még a hormonális változásokról nem is beszéltünk. Ahhoz, hogy a hajunk erős maradjon, fenn kell tartani a természetes táplálkozást, és a hajunkra kent vegyszerek mennyiségét is fontos mérsékelni. Általában a hajproblémák ősszel gyakoribbá válnak mindenkinél, de ha túlságosan felgyorsul a hajvesztés üteme, akkor érdemes végiggondolni, hogy mi lehet ennek a hátterében. Hajszíntől függően 100-150 ezer hajszálunk van, amelyek 2-6 éven át bő egy centit nőnek minden hónapban, majd a szőrtüsző új hajszálat növeszt. A hajszálaink körülbelül 85 százaléka növekedésben van, míg a maradék pihenő fázisát tölti. Mindennapi elveszítünk 50-100 szál hajszálat, amelyeket újak váltanak fel. Tehát a hajhullás teljesen természetes dolog egy határig, amelyen túl aztán jön a kopaszodás, hiszen a szervezet nem képes pótolni a veszteséget. Akár a férfiak, akár a nők súlyos hajhullását vizsgáljuk, az elsősorban az egészségi állapottal függ össze. Nem jár messze az igazságtól aki „hajmeresztő” dolgokkal találkozva így kiált fel: „Ez olyan szörnyű, hogy kihullik tőle a maradék haja.” Nos igen, a stressz lehet a hajhullás oka, de van itt még más is

Rossz táplálkozás

Ahhoz, hogy a hajunk egészséges legyen különböző vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjéket kell fogyasztanunk. Ha valaki olyan diétát folytat, amelyből nem lehet pótolni ezeket az anyagokat, nem csak súlyvesztést, hanem hajhullást is konstatálhat. Ezért még a fogyókúra idején is tartani kell a kiegyensúlyozott étrendet, egészséges és természetes fehérjében, illetve E-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával. A magvak – mogyoró, mandula, pisztácia, dió vagy földimogyoró – például kiválóak erre. Bár a táplálkozási tanácsadás nem tartozik bele egy barber feladatkörébe, azért jobb, ha figyelembe vesszük a táplálkozási szokásainkat is.

Frizura

Nincs olyan ember, aki ne kísérletezne a hajával, hogy a lehető legjobban álljon. A legfelkapottabb hajstílusokat korábbi bejegyzésünkbe olvashatod.  Sokan a különböző frizurák kialakításához azonban különféle festékeket, samponokat, hajlakkokat, zseléket és mindenféle vegyi anyagokat tartalmazó egyéb szereket használnak. Ha ilyen termékekkel találkozol barber shoppokban, a barber fel hívja rá a figyelmedet, jobb esetben. Ez pedig könnyen elvezethet oda, hogy a hajszálak kiszáradnak, töredezni kezdenek, elveszítik a fényüket és végül kihullanak.

Stressz

A stressz nem csak a mentális, hanem a fizikai egészséget is befolyásolja. Például a hajhagymákat nyugalmi állapotba kapcsolhatja. Ebben az állapotban egy idő után aztán elvékonyodik, és ki is hullik a haj. Ez telogen aura állapot, amikor csomókban hullik a haj. De a stressz mérséklődésével szerencsére a hajszálak újratermelődése beindul. Ezért aki tartós nyomás alatt dolgozik, jobb, ha rendszeresen stresszoldó gyakorlatokat végez a haja érdekében is. Ha ellátogatsz, hozzánk, biztosak vagyunk benne, hogy itt nyugalmat találsz. Dobd le magad a kényelmes kanapéra nézd az aktuális meccset, fogyassz el egy hideg vagy meleg italt, amíg a válaszott barber keze alá kerülsz.

Genetika

A genetikai hatásokat nem vagyunk képesek befolyásolni. A kopaszság vagy súlyos hajhullás oka ebben az esetben az a programozott folyamat, amelynek következtében a szervezet már nem képes megújítani a produktív hajhagymákat. Ez pedig nyilvánvalóan a haj fokozatos elvesztését eredményezi. A kopaszodas genetikai hatás a férfiakat és nőket egyaránt érinti, de a férfiakat sokkal szélesebb körben. A hajhullást – a fentiekből ez már világosan következik – a leginkább az egészséges életmóddal, helyes táplálkozással és a stressz minimalizálásával lehet megelőzni.

barber kopaszodás

Ha még nem találtad meg a számodra megfelelő barber shop szentélyt, csekkold a vendégeink visszajelzéseit. Elérhető árlistánkat itt találhatod. Foglalj egyszerűen, gyorsan időpontot online.

Találkozzunk az üzletben!

Barber World Astoria, Barber Shop Budapest szívében, 1088 Rákóczi út 9.

További blogbejegyzések

A mullet avagy – Sweet home Alabama!

A mullet avagy – Sweet home Alabama!

A visszatérő ‘80-as évek frizurája: A mullet, ami megosztó, vagány és kell hozzá önbizalom. Manapság a barber shoppok szakemberei napi szinten találkozhatnak a vendégek által gyakran kért hajvágási stílussal, a mullettel. A mullet frizura a ‘80-as évek...

bővebben
7 tipp a barber shopból

7 tipp a barber shopból

-Mi alapján válasszuk meg barber shoppunkat? Lehetséges, hogy eddig otthon vágattál, vagy férfifodrászatban, talán elköltöztél és új helyet keresel, úgy érzed, hogy szeretnél kipróbálni egy profi barber shoppot.  Esetleg szakállnövesztésre adtad a fejed és tanácstalan...

bővebben
Hogyan igazodjunk el egy barber shop – ban?

Hogyan igazodjunk el egy barber shop – ban?

- Mi is az a barber shop? A barber shop angol eredetű szó, a magyar megfelelője a borbély szalon. Fontos megjegyezni, hogy a barber shop férfiaknak szól. Az itt dolgozó szakemberek hajvágással, szakálligazítással és borotválással foglalkoznak, akiket barber – nek vagy...

bővebben